T-Drill      
 
 
   
 
Restrict search only to product names
 

SEC-100 Automatic Collaring Machine

 

Collar sizes: ½” - 4"
Pipe material: Aluminium, Carbon steel, Stainless steel, Steel
Machine type: Industrial machines
Process: Tee forming
Product materialT-DRILL_SEC-100_US.pdf

T-DRILL SEC-100 Automatic Collaring Machine

T-DRILL SEC-100 Collaring machine is a combination of two modular T-DRILL units integrated to the same frame. The pilot hole cutter, collaring process and trimming of the branch are done fully automatically without manual intervention.

The machine is specially designed for any manifold production in pipe fabrication applications. With SEC-100 it is possible to collar carbon steel, stainless steel, copper and other alloys as well as thin-walled Hastelloy pipes. In addition to manifold manufacturing, machine fits well for manufacturing level detection for liquids or similar application in the food, dairy, chemical or pharmaceutical industries.

An automatic work cycle with simple pre-set tools make the SEC-100 ideal for both high volume and short-run production.

If you want to send an inquiry for a collaring machine through the below link, you can fill in the Tube Specifiaction Sheet underneath and send it to us together with your inquiry.

Tube Specification sheet_US.pdf


Capacity Chart for Maximum Run Tube Wall Thickness
(run tube size on the left and branch size on the top)

SEC-100 kapasiteettitaulukko teräkselle

SEC-100_Collar Positions.pdf

SEC-100

Value

Operating voltage


200-240 V / 50 Hz /60 Hz, 3-phase
400-480 V / 50 Hz /60 Hz, 3-phase

Fuse

Max 3 x 63A

Motor

6.5 kW

Air pressure

36psi

Air consumption

7.9 gal/min, depending on the application

Material to be collared

Aluminum, copper, stainless steel, steel

Collaring range

ؽ’’ – 4’’

Run tube diameters

1’’ – 8’’

Measures of the machine

59.0’’x45.0’’x82.7’’ (LxWxH)

Measures of the package

118.1’’x74.8’’x86.6’’ (LxWxH)

Net weight

5732 lbs

Gross weight

6613 lbs

Colour

RAL 7032/3003

Note! The above values are intended as a guidance only.





1. Does T-Drill conform to ASME/ANSI code?
2. What about wall thinning?
3. Have burst pressure tests been done?
4. What about work hardening?
5. How does the T-Drill process affect the corrosion resistance of stainless steel?
6. What are the flow characteristics of an extruded outlet?
7. What wall thickness pipe can T-Drill equipment work on?
8. How high a collar can be produced?
9. How close together can outlets be put?
10. Can outlets be produced that are consistent in height?
11. What is the smallest and largest outlet that can be formed?

1. Does T-Drillconform to ASME/ANSI code?

Short Answer : Yes. In all reducing outlets( 2 on 4, 4 on 6, etc.), T-Drill equipment produces outlets that conform to ASME B31.1 and B31.3. Size on size outlets also conform in many commonly used sizes.

Long Answer: Yes. The type of outlets (ie. extruded outlets for butt weld application) produced by T-Drill equipment is specifically discussed in ASME B31.1 and B31.3. Both sections contain the same requirements: root radius > .05(branch OD), collar height > root radius and calculations to determine the allowed pressure. In all reducing outlets( 2 on 4, 4 on 6, etc.), T-Drill equipment produces outlets that conform to ASME B31.1 and B31.3. In size on size applications, the outlet produced occasionally has a root radius that is less than the above requirement . Since the majority of all work is reducing outlets, this is not usually an issue.

2. What about wall thinning?

Short Answer : As in any extrusion process, there is wall thinning. It amounts to only 7-12% in the critical saddle point area. For reducing outlets, the actual wall thickness at any point is more than the critical wall thickness and often equal to or larger than the branch pipe wall.

Long Answer: Analysis for ASME Boiler and Pressure Vessel Code has proven that the most critical area in an extruded outlet is the saddle point. As mentioned above, thinning in the saddle point is only 7-12%. The wall thickness in the stirrup(sidewall) area can be 50% less than the wall thickness in the saddle point and still withstand the same load. In actual practice the limit is fixed usually at 35% by most fitting manufacturers. Even with the worst case scenario, size on size outlets, the maximum wall thinning by the T-Drill process is less than 35% in the stirrup area. Therefore, wall thinning has an insignificant influence on the strength of the connection.

3. Have burst pressure tests been done?

Answer: Yes. We have calculated the allowed pressure using ASME B31.3 for outlets in both schedule 5S and 10S stainless steel. Independent testing done by various US and European companies yield results that verify these calculations: The actual burst pressure is between 6 and 8 times the calculated allowed pressure and usually the same as the undeformed pipe!

4. What about work hardening?

Answer: There is some degree of work hardening that occurs during the cold forming of a collar. The degree depends on the size of the collar relative to the size of the run pipe. Work hardening serves to increase the strength of the collar and is comparable to what occurs during pipe bending. In schedule 40 mild steel, the collar is hot-formed and the resultant grain structure of the collar is actually improved.

5. How does the T-Drill process affect the corrosion resistance of stainless steel?

Answer : As long as the tooling is in good shape and proper lubrication is used, the effect on the corrosion resistance of low carbon stainless steel is negligible. In general, there will be more corrosion/erosion problems resulting from the welded area (of which there are three when using pipe fittings) than the extruded area.

6. What are the flow characteristics of an extruded outlet?

Answer: The flow properties in an extruded outlet are similar to those of a standard tee fitting and superior to those produced by nozzle welding. No sharp corners exist to induce turbulence. It is possible to adjust the ID of the outlet to match the ID of the branch pipe, even better than what is possible with a standard tee fitting, thus minimizing turbulence/erosion at the weld site.
Note: Most pipe system failures occur at weld sites and the use of T-Drill minimizes the number of weld sites.

7. What wall thickness pipe can T-Drill equipment work on?

Answer: Schedule 5 and 10 steel and stainless steel pipe when cold formed. Schedule 40 mild steel pipe can be hot formed. Stainless steel tubing in all standard walls is also acceptable.

8. How high a collar can be produced?

Answer: Depends on the material and the relative size of the branch opening to the run pipe. In general, collar heights average between .200” and .250”.

9. How close together can outlets be put?

Answer: Please see Technical Information (pdf file T-110 minimum collaring distances)

10. Can outlets be produced that are consistent in height?

Answer: Yes. All machines have a setting that maintains the faced collar height at an operator determined point.

11. What is the smallest and largest outlet that can be formed?

Answer: In general, outlets of 1” OD can be formed in schedule 5 pipe and standard wall tube. Outlets of 1-1/2” OD can be formed in schedule 10 pipe. The largest outlet a standard machine will produce is 8” IPS. The largest outlet produced to date has been 34”.







Request more information about this product

  © T-Drill Oy - Powered By Anvia